Blog

Újszülött fotózás az otthonodban

Kedves anyukák, szeretnék nektek segíteni néhány aprósággal, hogy otthon is minél jobb újszülött fotókat tudjatok csinálni. Ebben néhány perces videóban összefoglaltam pár dolgot, ami a segítségetekre lehet.

Néhány gondolatot is össze írtam nektek.

Hány naposan ajánlott a fotózás?

Újszülöttek fotózását a fotósok 5-14 napos kor között szokták javasolni. Ez azért is fontos, mert ilyenkor még nagyon mélyen alszanak a picik és könnyebben lehet mozgatni őket anélkül és felébrednének. 2 hetes kor után sok baba már elkezd hasfájós lenni és nagyon könnyen megébrednek, ha megmozdítjuk őket. Viszont mivel ti otthon vagytok velük egész nap, így nyugodtan próbálkozhattok 3-4 hetesen is. Én többször fotóztam 3-4 hetes babát és ha jó napunk volt, akkor ugyanúgy meg tudtam vele is csinálni pár óra alatt egy teljes sorozatot. Természetesen koraszülött babák esetében ez az idő kitolódik, ez minden baba esetében más-más időpont lesz.

Meddig tart egy fotózás?

Egy fotós számára 2-4 óra általában, szóval ne ijedjetek meg ha 10-20 perc alatt nem sikerül egy képet sem készítenetek. Pici babák esetében nagyon kiszámíthatatlan minden. Rugalmasnak kell lenni és iszonyat türelmesnek. Megeteted alszik, aztán kakil egyet felkel, tisztába teszed, de újra éhes lesz és újra eszik, büfizik és így tovább. Ne add fel, légy türelmes és várd ki a megfelelő pillanatot.

Hogyan készüljek fel?

Előre tervezd meg a fejedben miket szeretnél csinálni, Gyűjts inspirációs képeket, figyeld meg milyen szögből fotóztak, honnan jött a fény, hogyan helyezkedik el a baba és így tovább. Akár a fotózás alatt nyisd meg magadnak a számítógépre, vagy telefonra és közben folyamatosan figyeld. Készítsd előre ki a kellékeket amiket használni szeretnél. Ruhák, kis plüssök, takarók, kis kosár stb. De ne csak a látvány elemekre gondolj. Legyen késznél popsitörlő, textil pelus, egy takaró amibe be tudod tekerni, hősugárzó (mert a meleg elnyomja és még mélyebben alszik), fehér zaj (ami szintén nyugtatja). Mivel otthona háztartásban kevésbé használ az ember speciális lámpákat, ezért én a legköltséghatékonyabb fényt ajánlom, a természetes fényt. Keress egy megfelelő helységet, ami könnyen felfűthető, nincsenek színes falak és szép tágas ablakok vagy  a legjobb egy erkélyajtó van.

Hogyan kezdjünk neki?

A legfontosabb a tele pocak a pici számára. Ha éhes nem alszik elég mélyen. Így készíts elő mindent és várd ki az etetés időt. Ha készen vagytok akkor indulhat a fotózás. Evés előtt akár fel is öltöztetheted a megfelelő ruhába, hogy ne ébreszd őt fel, de vigyázz, hogy ne folyjon rá a tejcsi/tápszer és ne büfizze le. Ha pedig csupaszon szeretnéd fotózni, akkor már evés előtt öltöztesd le egy pelusba és tekerd be a kis takaróba. Ha megevett csak le kell róla ezeket venni és már kezdheted is. Fontos, ha pelenka nélkül fotózol készülj fel az esetleges “balesetekre” is. Ne a legdrágább kötött gyapjú takarót kakilja le, aminek a tisztítása még bajos is. Ne legyen szőnyeg a szobában, mert ahogy egyik helyről teszed a másikra akkor is jöhet pisi vagy kaki és nagyon nehéz kitisztítani. Ha a ti kezetekben van, legyen váltóruha kéznél.

Mire figyeljek fotózás alatt?

Az első és legfontosabb, hogy a pici babák mindig biztonságban legyenek! Sok olyan újszülött fotót láttok, amelyek photoshoppal készülnek és a fotós több képből rakja össze, vagy éppen a fotón ott van anya vagy apa keze, csak eltünteti a képről. Ne lógasd anyagban sem! Ezeket a képeket inkább bízzuk szakértőkre. Csak olyan fotóba kezdjetek bele, amit teljesen biztonságosnak ítéltek meg. Szerintem a kevesebb több, így inkább egyszerűbb pózokkal próbálkozzatok. A fejét mindig óvatosan tartsátok, de mint szülők ezzel teljesen tisztában van mindenki és ugye a kutacsra is tudjuk hogy vigyázni kell. Ha dézsába teszitek biztosan álljon, az instabil dolgokat kerüljétek. Ha felülről szeretnétek fotózni ne álljatok fel székre és egyéb tárgyakra, vagy ha igen nagyon, de nagyon vigyázzatok, mert egy pillanat alatt elveszítheti az ember az egyensúlyát és ráeshettek a picire.

Esztétikailag mi szép a képen?

Fontos, hogy a baba arca ne legyen elnyomva, olyankor olyan a baba mintha nem is önmaga lenne. A szép kerek pofi mindig befutó. A  színek összhangban legyenek egymással, olyan kiegészítőket használj ami jól áll a picinek. Pl. ha nagyon be van sárgulva a pici, ne használj narancssárga takarót. Az élénk színek sokszor visszatükröződnek a pici bőrére, ugyanúgy ahogy a képen a fal színéről  a fény viszont látható az embereken is. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, nézz utána hogyan tudod utómunkával eltüntetni.
Én szeretek virágot is használni dekorációnak, de kisfiúkhoz bármilyen zöld növény is szépen mutat. Akár a házban, akár a kertben szuper dolgokat lehet találni és behozni.
A ruhák és kis sapik megfelelő mérete nagyon fontos a képeken. Amiket nálam és sok más fotósnál láttok kifejezetten erre szakosodott kellékkészítők csinálják. Érdemes előre gondolkodni és vásárolni, ha ilyen típusú képet szeretnétek pl. kis macisapi vagy gyapjú, kötött  termékek. Nagyon cuki amit nagyi készít otthon, de az a tapasztalatom, hogy méretben sokszor túl nagy és a csak pár napos babákra még nem jó. Így vagy érdemes a nagyinak adni pontos méreteket és ő ügyesen elkészíti, vagy biztosra menni és profiktól vásárolni.
Felsorolok pár készítőt akiktől be tudtok szerezni pár cuki kiegészítőt: Lizz Made Boutique, Varázskézműhely, Little fox Handmade Props, Gerika Design fotós kellékek bútorok kiegészítők.

Milyen pózokban érzik jól magukat a picik?

Legjobban azt szeretik ha betekered őket. Ez az anyaméh nyugalmát éreztetik velük. Ott nem tudtak mozogni, kinyújtani a lábukat és kellemes melegben voltak. De fontos hogy kényelmes legyen a baba számára. A magzatpózt szerintem mindannyian ismeritek, az ultrahangon többször is találkoztatok vele. Lábak felhúzva a hasra, keresztbe kezek a mellkas környékén.  Akár bebugyolálva, akár egy dézsában vagy anya és apa kezében, ez a póz mindig befutó számukra.

Hogyan fotózzam nagytesóval a kicsit?

Ugye ez a kérdés nagyban függ attól, hogy hány éves a nagyobbik gyerek. De  bármelyik korosztályban a legbiztonságosabb, ha hátukon fekszenek mind a ketten egymás mellett. Ha teheted akkor tedd a pici fejét a nagy vállára és felülről fotózd őket. Érdemes a babát betekerni valamivel, mert a sokszor izgő-mozgó nagytesó felébreszti. Ha összebújtak, adhat neki puszit, becsukhatja a szemét vagy vidáman mosolyoghat is ránk.

Remélem tudtam nektek segíteni és sok-sok szép kép készül majd otthon!