Blog

Műanyagba született babák!

Legelőször is szögezzük le, hogy ez a sorozat nem azért készült mert szép és így kellene lefotózni egy babát, vagy azért mert a művészi ambícióimat így akarom kiélni!

Napjainkban elárasztotta a világot az egyszer használatos műanyag szemét. Sajnos gyermekeink már szó szerint ebbe születnek bele.

Fogjunk össze, egy élhetőbb világért gyermekeink számára! Hiszen Földünk csak egy van!

 

Tudtad, hogy több mikroműanyag van az óceánokban, mint amennyi csillag a tejútrendszerben?!

 

 

Hogy miért is született ez a sorozat?

 

Már nagyon régóta gondolkodtam azon, hogy én mint fotós, hogyan tudnám az emberek figyelmét felhívni a környezetünk védelme érdekében. Sokan sokféle képpel próbálkoztak már, én úgy gondoltam megpróbálok egy olyan módon eljutni az emberekhez, ahogyan még eddig senki sem. Úgy éreztem olyan képek kellenek, amik mai világban divatosok és sok ember bele tudja képzelni magát a helyzetbe, hogy akár az ő gyermekéről is lehetne szó.

Megdöbbentő számomra, hogy egy vásárlás alkalmával a nagy bevásárlóközpontokban az emberek mennyi felesleges műanyaggal térnek haza. Itt nem arra gondolok, hogy minden műanyagot száműzni kel az életünkből, mert az lehetetlen. Inkább arra hogy melyiket mennyi ideig a használjuk. Beleraktam a kis zsemlémet, zöldségemet az egyszer használatos zacskóba, hazamegyek és el is dobom akár pár percen vagy 1-2 napon belül. Soha többé nem fogom használni őket. Vagy ha valaki nem visz magával bevásárló táskát és egy egész bevásárlókocsinyi árut kb. 10 szatyorba pakolja ki, beteszi a kocsiba, hazaviszi és ki is dobta az összeset a kukába. Tudom ezt valahonnan fentről kellene rendbe tenni, de nem várhatunk arra, hogy majd egyszer valaki, akinek ebből sok bevétele származik, majd azt mondja nem kapható többé. Nekünk kell tenni ellene! A hétköznapi embereknek, hogy igenis nem veszem el, ha ott van sem kérem. Szerencsére már van pár cég akinél kaphatóak többször használatos szütyők. Nagyra tartom a Facebookon a SZÜTYŐ CHALLENGE kezdeményezést, ahogy közös erővel varrnak az emberek ilyen többször használatos kis tasakokat.

 

 

 

Mi is jelent egy ember számára a környezetvédelem?

 

Sajnos a legtöbb embernél ott kimerül a környezetvédelem fogalma, hogy nem dobjuk el a szemetet. De sajnos ma már ennél többre van szükség. Nem elég a kukába dobni, szelektíven kell gyűjteni. De lassan már ez sem elég, meg kell tanulnunk minél kevesebb szemetet termelni!

 

Tudtad, hogy hatszor több műanyagot állítunk elő, mint amennyit újrahasznosítunk és a valaha gyártott műanyagok 90%-át sosem hasznosítjuk fel újra?!

 

Ebben és sok másban nagyon sok segítséget lehet találni már az interneten. Itt van pl. Ökoanyu, aki rengeteg tippel lát el minket. A környezetvédelemmel nem csak a bolygóért teszel sokat, saját magad és gyermekeid egészségéért is. Nem is tudod mennyi mindennel szennyeznek minket a boltokban kapható termékek által, mennyi műanyag oldódik bele az üdítőkbe amiket megiszol és mennyi műanyag halmozódott már fel a te szervezetedben is. Én is kis naívan azt hittem évekig amit a boltban veszek nem árt az egészségemnek, mintha valami humbuk lenne az amit hallani lehet, hogy ebben és ebben mennyi káros anyag van. Sajnos nem az! A pénz az évek alatt sokmindent felülírt és nem foglalkoznak azzal mennyire betegít meg minket, amíg vannak emberek akik ezeket megveszik.

 

Régen és most!

 

Csak gondolj bele, nem is olyan régen még az üdítők visszaváltható üvegben voltak, nem voltak egyszer használatos műanyag szatyrok és zacskók. És mégis volt élet nélkülük?!

Régen nem pazaroltak az emberek, mindent felhasználtak, eltettek későbbre, tartósítottak és még sorolhatnám. Ma mennyit pazarolunk?! Tedd a szívedre a kezed és nézz bele a kukád tartalmába.

 

 

 

Hogyan készültek a képek?

 

Már kb. fél éve készültem rá. Sokáig nem tudtam merjem-e vagy nem. Ér-e ennyit az én és a családom nyugalma, hogy megtalálnak olyan emberek, akik a másik oldalt képviselik és lelkileg letaszítanak a mélybe.

Hónapokig gyűjtögettem a hozzávalókat. Nem leszek állszent, igen nálunk is előfordul, hogy itthon felejtem a szütyőmet és másképpen nem tudom elhozni a boltból a terméket, vagy éppen nem engedik használni, hiába viszem magammal, vagy a közeli hozzátartozóimmal küzdök, hogy nem kellene használni ilyen termékeket.

Fotózás előtt mindent megtisztítottam, természetesen a baba környezete nem volt szennyező. A sok nájlon alatt pihe-puha anyagokkal van körbetekerve, vagy éppen abban fekszik és csak köré van szórva a műanyag. A baba teljes biztonságban és  tisztaságban volt mindvégig, hiszen egy fotó sem ér annyit, hogy egy picinyke élet egészségét kockáztassuk!

 

 

 

A szatyorban lógó baba képe!

 

Igen tudom, hogy sok! Igen tudom, hogy borzalmas és ellenszenvet vált ki. Higgyétek el bennem is! De te aki ezeket a sorokat olvasod, lehet pont ezért kattintottál rá azokra a képekre. Pont az a felháborodás vezetett el diáig, hogy mindezt elolvasd, végignézd. Sajnos a mai világban szükség van sokkoló képre, hogy az emberek odafigyeljenek egy ügyre. Ha bemész a boltba és levennél egy szatyrot és beugrik az a “borzalmas kép a babáról”  és visszateszed már megérte! Tudom hogy ellenérzést vált ki, tudom, hogy taszító és megbotránkoztató és higgyétek sajnálom, hogy ilyen úton kell eljutnom hozzátok, de mindez egy felsőbb jót szolgál. Nem önérdekből vagy művészi ambíciómból készült, mert én villogni akartam, hanem azért hogy tegyek valami jót a világért!

 

 

Természetesen a fotó elkészülte előtt lepróbáltam egy speciális oktató babával, ami mind méretben és súlyban megegyezik egy igazi babáéval. Megnéztem mennyire kényelmes, mennyire tartja meg a babát. A fotón anyuka keze közvetlenül a zacskó alatt van, ez Photoshoppal el lett tűntetve utólag.

 

Mit tegyünk, hogy védjük környezetünket?

 

A változás nem egyik pillanatról a másikra következik be. Kis lépésekben haladunk előre és tanuljuk, hogyan tudunk segíteni egymáson a bolygónkon, magunkon és gyermekeinken. Legyen az első lépés az hogy az egyszer használatos műanyagokat száműzöd az életedből. Kezdj el olvasni és tanulni, hogyan teheted szebbé, egészségesebbé  lakásodat, mert otthon a  háztartásodban is rengeteg szennyező dolgot fogsz találni, amit eddig nap mint nap úgy használtál, hogy nem is tudtad, hogy mérgezed, szennyezed vele lakásodat és szeretteidet.

A környezetszennyezés és műanyagok okozta károk nem a jövő generációk problémája! Már most nagy gondok vannak a világban, tennünk kell ellene, de azonnal!
Vigyázzunk egymásra és a bolygónkra!